Gennem historien har palmen forsynet mennesket med vigtige materialer til dagligdagen. Ingen af dem er så essentiel som den olie, man udvinder af plamens nødder. Kokosolie og palmekerneolie blev for næsten 4000 år siden anerkendt som helbredende olier i den Ayurvediske medicin.
Kokosolie er en af de sundeste olier, du kan indtage.Den er rig på laurinsyre, kendt for sin antivirale, antibakterielle og svampedræbende virkning, og så indeholder den ingen transfedtsyrer (selv olivenolie indeholder en lille smule transfedtsyrer). Men du kan også bruge olien på huden til bl.a. at forebygge rynker.
Det er en meget udbredt misforståelse, at kokosolie er dårligt for helbredet fordi det indeholder mættet fedt.
Fedtstoffer kan klassificeres på en anden måde end v.h.af mætningsgraden, nemlig som kort- mellemlang- eller langkædede fedtsyrer alt afhængig af hvor mange kulstofmolekyler, de indeholder.
Tæt på to tredjedele af det mættede fedt i kokosolie består af mellemlange fedtsyrer, der har antibakterielle egenskaber, er nemt fordøjelige og forbedrer immunforsvaret. Ydermere lagres de aldrig som fedt, men bruges af kroppen til energi. Det mættede fedt i kokosolie er altså langt fra farligt, tværtimod er det rigtig godt for helbredet og til at tabe fedt.
Men hvordan kan en sund olie have fået så dårligt et omdømme? Svaret er så simpelt som penge og politik!
For omkring 50 år siden startede en magtfuld kampagne mod mættet fedt ansporet af fejlagtige studier hvoraf flere havde anvendt hydrogenerede (hærdede) kokosolier.
Hydrogenerede olier er olier, der har fået ændret deres oprindelige kemiske komposition og kan forårsage forhøjet kolesterol, hjerte-karsygdomme og andre helbredsproblemer.
Ingen bør indtage hærdede olier, hvad enten det er i form af kokosolie eller andre vegetabilske olier.
Det var på det tidspunkt, spiseolieindustrien begyndte at anklage al mættet fedt og at promovere flerumættede fedtstoffer som fra raps, soja, majs, tidsel og andre frø og nødder. Men disse olier bliver hurtigt harske i mødet med luftens ilt og producerer store mængder skadende frie radikaler i kroppen.
Det er ikke almindeligt kendt, men disse olier kan simpelthen forårsage tidlig ældning, fortykning af blodet, inflammation, kræft og vægtøgning.
Derfor er kokos sundt
Du undrer dig måske over hvordan en fødevare, der indholder 70% fedt kan være sund. En del af misforståelserne omkring kokos hænger sammen med dets indhold af mættet fedt.Men i virkeligheden er mættet fedt ikke noget problem, det udgør tværtimod en stor del af den ernæring som mennesket – som jo fra naturens side bl.a. er kødæder – er skabt til at leve af.
Som et mættet fedtstof bestående primært af fedtsyrer i form af mellemlange triglycerider (MCT), er kokosfedtets molekyler små og anvendes derfor af kroppen til energi i stedet for at blive lagret i form af kropsfedt.
Omkring 50% af fedtsyrerne i kokos er laurinsyre, der er velkendt for sine unikke egenskaber i kosten, relateret bl.a. til dets virus-, bakterie-, og svampedræbende funktion.
Laurinsyre har ydermere den fordel, at det i kroppen bliver til monolaurin. Monolaurin anvendes til at ødelægge fedtdækkede vira som HIV, herpes, influenza,samt flere sygdomsfremkaldende bakterier.
En anden af kokosoliens antimikrobielle komponenter er caprinsyre. Det er endnu en mellemlang fedtsyre der har flere af de samme fordele som laurinsyre. Caprinsyre udgør omkring 6-7% af kokosoliens fedtsyrer.
Både laurin- og caprinsyre har også vist sig at have stor effekt på insulinudskillelse.
Her er nogle eksempler på kokosoliens helbredsmæssige fordele:
Slank med kokosolie
Det største problem med slankekure er, at kroppen tolker kalorierestriktionen som hungersnød og gør stofskiftet lavere. Det er derfor, det ikke virker at spise mindre.Lavt stofskifte betyder i øvrigt lavt energiniveau, og det vil sige, at normale aktiviteter bliver uoverskuelige eller umulige. Desuden vil stofskiftet ikke stige tilsvarende, når man begynder at spise normalt igen, hvorfor slankekure i det lange løb fører til vægtøgning.
Miraklet ved kokosolie er, at det aldrig lagres som fedt, men bruges af kroppen til energi, og at det forhøjer kropstemperaturen og sætter gang i stofskiftet. Dermed brænder kroppen hurtigere kalorier og får øget energi, hvilket bibeholder eller øger aktivitetsniveauet på trods af, at man vil indtage færre kalorier (fordi kokosolien ernærer kroppen optimalt, beder den ikke hele tiden om mad).
Hvilken kokosolie?
Heldigvis er kokosolie igen ved at blive stueren efterhånden som forskerne bliver klar over dens sundhedsfremmende egenskaber.Men kokosolies kvalitet kan variere meget alt efter hvilken slags nødder, der bruges, hvordan det udvindes, om olien yderligere forarbejdes og mange andre faktorer, der allesammen spiller en stor rolle for, hvor sund olien er.
Der findes to absolut bedste kokosolier på markedet. Har afsøgt markedet og har fundet en førsteklasses koldpresset kokosolie. Den ene er denne, og den anden, er den jeg aller bedst kan lide, og altid bruger - købes her "Coconut Oil of Life"!
Den er ikke blot statskontrolleret økologisk, den lever også op til alle vore strenge kvalitetskrav, hvilket vil sige, at den ikke indeholder nogen form for GMO, at den ikke har været udsat for forarbejdning som f.eks. blegning, afduftning, raffinering eller hærdning - samt at den selvfølgelig har en rigtig god smag.
Til fremstillingen bruges udelukkende friske kokosnødder (ikke tørret kokos som mange andre olier laves af), der høstes på en landegn på Filipinerne langt fra byer og andre kilder til forurening.
Den gode koldpressede ekstra jomfru kokosolie har en rigtig lækker duft og smag og finder flere anvendelsesmuligheder:
• I stedet for andre olier, smør eller smørerstatninger o.s.v. i al bagning, stegning og anden madlavning eftersom det er en stabil olie, der kan tåle høj varme.
• Som ingrediens når man presser saft og laver smoothies.
• Den dufter og smager så godt og har så mange helbredsmæssige fordele, at nogen spiser den som den er med ske eller bruger den i stedet for andre olier i salaten.
• Som massageolie / solcreme (bedste beskyttelse).
• Som creme på tør hud for at opnå en sundere, glattere og yngre udseende hud.
• Som mild og effektiv makeup-fjerner.
• Som olie i badevandet / hårkur.
Ved temperaturer under 25 C. er kokosolien fast som smør, og når temperaturen kommer over 25 C. bliver den flydende. Olien tager ikke skade af at skifte fra den ene tilstand til den anden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar